Масова заблуда

От Масови заблуди
Версия от 07:34, 17 юни 2012 на Ботчо (беседа | приноси) (last 4 revision(s) were spam)
(разл) ← По-стара версия | Текуща версия (разл) | По-нова версия → (разл)
Направо към навигацията Направо към търсенето

Holy sizhnit, this is so cool thank you.

Що е масова заблуда[редактиране]

При определени условия заблуди могат да получат масово разпространение, и в тях да вярват преобладаващата част от обществото. В такива случаи говорим за масови заблуди.

Масовостта на една заблуда не доказва вярността й. Преди няколкостотин години на практика всички хора са вярвали, че Слънцето се върти около Земята, и не са знаели за съществуването на кислорода - това не означава, че тогава Слънцето се е въртяло около Земята, или че хората не са дишали. Съществуват научни методологии, чрез които верността на една теза може да бъде доказана или отхвърлена.

Масовостта на определени заблуди доказва единствено, че обществото е податливо на масови заблуди, и че е необходимо хората да бъдат обучавани на критичност и рационален скептицизъм. Съществуването на "научни" масови заблуди говори, че е необходимо хората (а и някои учени) да знаят за съществуването на научни методологии за доказване на вярност, и какво представляват тези методологии.

Някои масови заблуди могат да са особено упорити - изповядващите ги да не могат или да не искат да приемат рационални аргументи против тях. Такива масови заблуди биват наричани масови психози.